mandag 8. mars 2010

En kvinners tanker på kvinnedagen

Det er kvinnedagen i dag, og jeg vil gjerne slenge meg på likestillingsdebatten som har vart i hele dag.
For meg er kvinnedagen enda en dag hvor jeg tenker over hvor dårlige forhold verdens kvinner lever i, en dag hvor jeg spekulerer i hvorfor dette har skjedd. Hvorfor er det slik at kvinner har blitt undertrykt av menn i de aller fleste samfunn fra tidens morgen? Er kvinner et svakere kjønn enn menn? Jeg har dessverre ingen fasitsvar på det, kun spekulasjoner.

I Norge har vi en del problemer når det gjelder likelønn og likestilling. Det er store lønnsforskjeller mellom menn og kvinner og i gjennomsnitt tjener en kvinne 85 % av det en mann tjener. Jeg synes det er skummelt at det er få som er oppmerksom på dette og enda færre som anser dette som et problem for likestillingen i Norge.Power struggle
Problemet ligger i at lønn bestemmes ut i fra utdanning/kompetanse, anstrengelse, ansvar og arbeidsforhold. Dette er noe av roten til at typiske kvinneyrker er dårligere lønnet enn mannsyrker. Utdanning og kompetanse er lett å måle, men hvordan skal man måle anstrengelse og ansvar? Hva er mer verdt? Dyre maskiner eller menneskeliv? Jeg personlig mener at menneskeliv er verdt mer. Nemlig derfor er det urovekkende at sykepleiere, som er et kvinnedominert yrke, er kraftig underbetalte.

Det er ikke det eneste urovekkende i dag. Jeg leste en kronikk av tidligere LO-topp Ingunn Yssen og rådgiver i Dagbladet Marie Simenson hvor dette ble skrevet:

”Kvinner med barn kommer dårligere ut på alle statistikker som måler penger, fritid, karriere og lykke mens det er omvendt for menn. Kvinner burde med andre ord hverken gifte seg eller få barn”

Senere sa Ingunn Yssen dette: ”Dette er selvfølgelig en spissformulering. Poenget vårt er at hvis kvinner hadde handlet rasjonelt, så ville de ikke fått barn. All statistikk viser at kvinnen taper på det.”

img_7760 Er det slik at kvinner blir nødt til å bortprioritere å få barn for å kunne endelig bli likestilt på arbeidsmarkedet? Man ser en stor utvikling i det norske samfunnet, som startet allerede ved den industrielle revolusjonen, der kvinner føder sitt første barn stadig senere og føder færre barn i gjennomsnitt. Dette har en klar sammenheng med at kvinner gjorde inntog i arbeidslivet og flere prioriterer å fullføre studiene framfor å føde tidlig. Det er trist hvis det blir sånn at kvinner er nødt til å velge bort familie og barn for å kunne måle seg med single og menn. Uansett ser det ut som det er kvinner som taper kampen.

Derfor vil jeg gjerne spørre dere hva vi kan gjøre for å forbedre kvinners situasjon i landet.

5 kommentarer:

  1. Noen linker:

    Om hvorfor "lønnsgapet" er en myte, og lønnsforskjeller skyldes ulike preferanser: http://www.minerva.as/2009/03/25/likelnnsillusjonen/

    Aksel Fridstrøms tilbakeviser nevnte innlegg: http://frydonomics.wordpress.com/2010/03/08/kvinner-som-hater-kvinner/
    Kristian Tonning Riise gjør det samme: http://frydonomics.wordpress.com/2010/03/08/kvinner-som-hater-kvinner/

    Tilslutt kan jeg anbefale en litt lengre artikkel som forklarer hvorfor menn og kvinner er forskjellige, og hvilke konsekvenser det har: http://www.psy.fsu.edu/~baumeistertice/goodaboutmen.htm

    Bottomline er at kjønnsforskjeller er naturlig - menn og kvinner har forskjellige interesser og det gjør ingenting; å skulle endre på disse forskjellene betyr å overstyre individers frie valg, og det er ekte undertrykkelse og diskriminering. La oss fokusere på å avskaffe reell undertrykkelse, både av kvinner og av menn, enn å skulle løse oppkonstruerte ikke-problemer.

    SvarSlett
  2. Enda et flott innlegg, Priya! :D Jeg er helt enig med deg når det gjelder hvorvidt folk vet om at kvinner fortsatt er undertrykt pga. lønn! Det er fryktelig at dette skjer i dagens Norge..vi som skal sette et eksempel og være et forbilde for resten av verden!

    SvarSlett
  3. Sana: Takk, sammen skal vi kjempe for en bedre hverdag for kvinner! :)

    Olve: Ja, kjønnsdelte interesser er til en viss grad naturlig, men det er et tankekors at Norge er et av landene i Europa med størst kjønnsdelt arbeidsmarked. Og enda en ting som er litt skummelt å tenke på er at når det blir flere menn i et tradisjonelt kvinnedominert yrke,stiger lønningene. Jeg tror at dette kan delvis forklares med at menn i mindre grad enn kvinner aksepterer dårlige lønnsvilkår. Det er dermed lettere å utnytte kvinner ved å gi lavere lønninger, og slik bør det ikke være!

    SvarSlett
  4. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  5. Priya: Det er tilsynelatende paradoksalt at kjønnssegregeringen øker samtidig med at kvinner blir mere likestilt. Men ved nærmere ettertanke er det nøyaktig det man kan forvente:
    menn og kvinner er grunnleggende forskjellige, av evolusjonære årsaker. Dette gir utslag i forskjellige interesser. Derfor bør man forvente at ettersom kvinner blir politisk og økonomisk friere, vil deres yrkesvalg i større grad reflektere deres faktiske interesser, hvilket de også gjør. Det er ingenting problematisk med dette; det som er problematisk er når velmenende politikere definerer dette som et problem, som de må gripe inn for å løse ved å overkjøre andres frie valg.

    Videre viser du liten forståelse for hvordan lønnsmarkedet fungerer. Lønnsarbeid er dypest sett, som alle andre former for handel, frivillige avtaler som krever begge parters samtykke. Jeg tror du har rett i at menn i mindre grad aksepterer dårligere lønnsvilkår, men det betyr ikke at menn har noen ekstraordinær makt til å bestemme lønnsnivået; derimot at de i større grad søker seg til mere høytlønnede yrker, og takker nei til vilkår som ikke er gode nok. Det betyr ikke at kvinner utnyttes! det reflekterer det faktum at kvinner ofte setter andre verdier over lønn. Igjen er det ikke diskriminering, men interesseforskjeller.

    Ellesrs anbefaler jeg at du leser gjennom artikkelen Is There Anything Good About Men? før du fortsetter diskusjonen. Kanskje du kunne lære noe.

    SvarSlett