tirsdag 3. mars 2009

Frihet for alle mennesker

På det nye partiprogramforslaget til Arbeiderpartiet står det et par ord om frihet og felleskap, og de ordene synes jeg er så betydningsfulle at jeg har lyst til å sitere dem.

“Alle mennesker søker frihet. Frihet for den enkelte henger sammen med frihet for alle. For Arbeiderpartiet er frihet et overordnet mål. Dette forutsetter rettigheter for alle. Stemmerett, ytringsfrihet og rettssikkerhet er forutsetninger for frihet.

Frihet handler også om mulighet til å ta sine ressurser i bruk og realisere personlige målog drømmer. Urettferdighet, store forskjeller og negativ sosial arv gir ufrihet. For Arbeiderpartiet er det et mål å fjerne ufrihet. Dette krever fellesskapsløsninger. Fellesskapet er til for å gi enkeltmennesket større personlig frihet en det vi klarer en og en.

Kamp for frihet og individuelt mangfold er ikke en kamp for egoisme, eller å skape ufrihet for andre. Frihet betyr også å slippe til andre, å gi andre frihet. Frihet gir muligheter, men innebærer ansvar. Rettigheter balanseres av plikter. Alle mennesker har et ansvar – både for seg selv, for andre og for fellesskapet.”

Jeg synes at dette oppsumerer frihet perfekt. For frihet kan ikke eksistere uten trygghet, som er den største friheten av dem alle, og alle har ansvar for å ivareta friheten.

6 kommentarer:

  1. Den som ofrer frihet for trygghet, fortjener ingen av delene.

    Den som ofrer ANDRES frihet for tryghet, fortjener å bures inne.

    SvarSlett
  2. Uansett går frihet og trygghet hånd i hånd med hverandre.

    SvarSlett
  3. Nei, frihet er avhengig av muligheten til å feile. Hvis man ikke har muligheten til å feile, har man ikke muligheten til å lykkes, og man er derfor ikke fri.

    SvarSlett
  4. Neinei, man har uansett mulighet til å feile. Tryggheten sikrer deg ikke fra å feile, men fra ufrihet. Og man har alltid mulighet til å lykkes, bare at med denne friheten har alle mulighet til å lykkes, og ikke kun de få.

    SvarSlett
  5. Fantastisk måte å definere frihet på. Jeg mener at friheten i samfunnet som helhet er større om flere har muligheter, enn om enkeltpersoner har svært store muligheter og andre svært små.

    SvarSlett
  6. Det samfunnet du beskriver er fascistisk. I ett fritt samfunn har alle muligheten til å nå så langt de vil.

    SvarSlett