søndag 23. august 2009

I tusen knas

max_manus_aksel_hen_589398p Se for deg blendende lys fra alle kanter. Å svømme i et hav av blitsregn. Prat og stemmer er overalt, men det er ikke der fokuset ligger. Vi har klart det! Norge har vunnet sin første Oscar. Året er 2011 og den rødgrønne regjeringa har fått fortsette kultursatsningen sin etter valgseieren i september 2009.

Når du i 2008 gikk på kino og så en av de norske filmsuksessene, var du en av over 2,6 millioner. Dette er en dramatisk økning siden 2005 da Bondevik II regjeringa hadde sittet i 3 år. Da var tallet ca. 879 000 mindre enn det var i 2008. Neste gang du ser en norsk film på kino, kan du tenke over at det er mye takket være rødgrønn kulturpolitikk.

Du lurer kanskje på hva politikk har med dette å gjøre? I det siste har vi hatt en stor satsning på regional film og filmkultur. Den rødgrønne regjeringa har satset hele 2 milliarder kroner mer på kultur enn noen tidligere regjering. Resultatet av kulturløftet så man blant annet under utdelingen av Amandaprisen ’09, der en rekke suverene norske filmer ikke engang fikk priser. Dette viser at satsning på norsk kultur nytter.

trond_giske__kultur_278731g Derfor må du stemme rødgrønt hvis du vil ha en fortsatt satsning på norsk kultur. Å overlate norsk kulturpolitikk til Høyre, FrP og markedskreftene er som å overlate en glassvase til hyperaktive barnehagebarn; den vil gå i tusen knas!

Priya Prasath, Bærum AUF og Vetle Bo Saga, Ski AUF

13 kommentarer:

  1. Heisann. Har du tenkt over at det å ta inn skatt er å bruke tvangsmakt mot andre mennesker? Det er vel og bra med Oscar, men det er vel neppe en statlig oppgave. Det du sier er egentlig at det er helt ålreit å bruke tvangsmakt mot andre mennesker for å vinne en Oscar, enten de vil eller ikke. Hva med å vurdere litt nærmere hva grensene for statens makt er? Eller finnes ikke disse?

    SvarSlett
  2. Igjen viser de rødgrønne at de ikke setter seg inn i FRP sin politikk, men skyter løs som fulle sjømenn.

    FRP sin kulturpolitikk går på at de vil støtte kultur som folk vil ha. Ikke små rare prosjekter som ikke har noe tilsluttning.

    Oscarvinnere vil få mer enn nok støtte med FRP.
    Ei gammel dame som helker noe som hun kaller kunst skal derimot ikke støttes av staten.

    SvarSlett
  3. Vårt ønske er ikke på liv og død å vinne en Oscar, men å fremme norsk kultur. I et lite land som Norge er det ikke like mange store aktører som kan gå inn med midler til kultur. Derfor har staten en viktig oppgave; sørge for at ikke norsk film og kultur blir svekket. Mye norsk kultur trenger statstøtte for å overleve, noe som bla innebærer øvingslokaler for lokale band osv. Kultur er også noe de fleste nordmenn får glede av i form av f. eks musikk, film, teater, kino og idrett. Vi sier ja til kultur som kommer de fleste til gode fremfor skattelette til de aller rikeste.

    SvarSlett
  4. Anonym, hun vet veldig godt at skatt er vold, og hun er en av de ytterst få sosialdemokrater som kan innrømme at politikken deres er fascistisk. Ikke at det hjelper så meget...

    SvarSlett
  5. Politiske partier er uenig om mye, ingen er like, og i kulturpolitikk er Høyre og Frp helt ulike.

    Å sette disse partiene sammen i din feilaktige og håpløse propaganda, er jo i grunn det samme som LO gjør til sine medlemmer.

    Men er det noen som kjøper disse argumentene dine ? Neppe mange.

    Kanskje noen få som i sosialistisk system har vedt seg til at de ikke trenger eller har brukt for å tenke selv lenger.

    Men disse har dere allerede som velgere, ja bortsett fra de fattige, de i sykehuskø, de uføre, de som trodde de kunne gå trygt på gatene i Oslo. Ja disse som ble lovet gull og grønne skoger om bare de rødgrønne fikk makten. Tror at de enten har falt i fra mens de ventet eller har fått merket på kroppen at de faktisk MÅ forsette å tenke selv, og ta ansvar for egen lykke selv.

    Ja for de rødgrønne gir blaffen. I hvertfall helt til kommunikasjonsrådgiverne sier at de skal mene noe annet.

    Nei dere burde være ydmyke og sluttet med villeding av velgere.

    SvarSlett
  6. Kjære Håkon, Kanskje du selv burde sette deg mer inn i politikken til FrP? I handlingsprogrammet til FrP står det under kultur og idrett:
    - At kulturinstitusjoner i størst mulig grad vekker engasjement og bidrar til større egenfinansiering.
    - Redusere og på sikt fjerne pressestøtten til riksaviser.
    -(..) Bør det stimuleres til frivillig innsats, men ikke finansiering over offentlig budsjett.
    - Idrett bør i størst mulig grad basere sin drift på egeninntekter og annen frivillig innsats fra medlemmene. (…) Toppidretten skal være egenfinansiert slik at den ikke trekker offentlige midler vekk fra breddeidrett.

    For øvrig kan vi nevne at ingen av de store norske filmene som er nylig produsert ville ha vært en realitet med FrPs kulturpolitikk. Alle de filmene har fått offentlig støtte.

    ” Oscarvinnere vil få mer enn nok støtte med FRP.” Hvorfor skal FrP definere hva som er en god eller dårlig film? Hvorfor skal FrP definere hva som er god eller dårlig kultur? Vi mener at folk skal få et bredt kulturtilbud, og ikke et tilbud styrt av staten!

    SvarSlett
  7. Jeg kunne gjerne tenke meg å høre dine argumenter for å trekke Høyre inn i din tirade mot Frp ??

    Eller ble du litt for ivrig når du satt og drømte deg inn i havet av blitsregn, at du ikke brydde deg så mye om innholde i det du skrev var korrekt eller ikke ?

    SvarSlett
  8. Tenkte vel det at et svar på hvorfor du blander Høyre inn ikke ville komme, eller kanskje du leter i Høyre sitt program ?

    Grunnen til at jeg er opptatt av å få et svar er følgende:

    De rødgrønne har blitt reddet av Frp i denne valgkampen.

    Dere har valgt å fyre løs på Frp som det reelle og eneste alternativet til den sittende regjeringen.

    Dere forsøker å tåklegge det faktiske forhold som går på at Frp vil få betydelig mindre innflytelse i en borgerlig regjering en det oppslutning viser.

    Grunnen til dette er enkel. Et parti som er på ytterste venstre eller høyrefløy kan kun søke samarbeid i en retning. Et grunnleggende balansepunkt finnes verken ytterst til høyre eller ytterst til venstre. Dette er enkel matematikk.

    Skal man da få mulighet til å være med i en regjering, må man akseptere at dersom dette skal være en slagkraftig plattform, ja da må lederen for en slik samling finnes i nærheten av balansepunket. Det blir da i Frp tilfellet i Høyre, eller kanskje enda mer mot sentrum i ytterste konsekvens.

    Men dette vil de rødgrønne tåkelegge for p.g.a. de dårlige resulatetene denne regjeringen har å legge frem, så er det bedre å skyte på Frp en å snakke om alt dere ikke har fått utført i en FLERTALLS regjering.

    Det er skammelig.

    Jeg er stolt av det meste som skjer innenfor kultursektoren i Norge, og jeg er absolutt tilhenger av at staten er med å støtter bredde kulturen, og ikke bare elitekulturen som kanskje tjener nok penger på prosjektene sine likevel.

    Men om dette er det eneste denne regjeringen har å skryte av, så blir det veldig smått. Da blir det ikke mange som kan sitte å drømme om blitsregn rundt om i landet.

    Derfor synes jeg også det var et fullstendig bomskudd fra kultureliten i Norge som startet oppropet om Frp. Kanskje de heller skulle bruke tiden sin på å hjelpe alle de som har de vanskelig i Norge ? Ja for disse vil kunne hente inn mye penger på støtte- konserter og andre arrangement.

    Spesielt siden de også kom frem hvor stor økningen det i antall barn som er under fattigdomsgrensen i Norge, så blir det hele satt i perspektiv.

    Det er ingen grunn til å drømme seg vekk. Det er så mye penger som pøses inn i ulike sektorer uten mål og mening, at man heller burde være ydmyk i forhold til de manglende resultat som er oppnådd.

    SvarSlett
  9. Ok. Du får bare forstette å drømme. For en rødgrønn regjering som blir sittende etter valget i september blir nok kun i dine drømmer.

    Men når du våkner i 2011, så vil du oppdage at faktisk norge har blitt et langt bedre land å leve i. Du må nok ta mer ansvar for hverdagen din, for den regjeringen vil nok ikke sitte og overføre penger til deg om du bare skal sitte og drømme vekk dagene dine.

    Men de som virkelig trenger bistand fra staten har begynt å få livet til å fungere igjen. De har komt ut av sykehuset, nyoperert, mange kom fra et liv hvor de følte seg som en belasningen for sine nærmeste og samfunnet ut i en jobb som er tilpasset deres evner, mange fler har også komt seg i arbeid, for rammene for arbeidslivet har blitt bedre, og nye virkelige jobber er skapt.

    Når du logger deg på internett og leser gjennom avisene, så ser du ikke daglig artikler om personer som har blitt voldtatt, knivstukket, ranet eller skutt. Vi har klart å engasjere og integrere asylsøkerne i takt med det antall som kommer til Norge. Og det rapporteres om langt flere som kan lese og skrive i skolen.

    Folk har begynt å få tro på seg selv igjen. Folk er begynt å smile fordi de ser at ting går fremover.

    Og ja. alt dette p.g.a. at vi fikk en ny flertallsregjering høsten 2009 som har satt pengene inn i tiltak som fungerer.

    En regjering som er stolt av det som gjøres i offentlig sektor, men som også har latt andre slippe til også.

    Og til sist. Vi har et kulturliv som blomstrer mer en noen gang.

    Jeg ser ingen Oscar i 2011, men alt de andre som har komt på riktig kurs, gir mange flere en langvarig glede, og har fått langt flere med en det situasjonen er i dag.

    Godt valg. Gi din stemme til Høyre du.

    SvarSlett
  10. Grunnen til at jeg med god samvittighet kan blande inn Høyre er fordi Høyre er per dags dato det partiet som ikke har utelukket et regjeringssamarbeid med FrP. Og det er ingen hemmelighet at FrP er betydelig større enn Høyre. Om (gud forby) FrP og Høyre hadde blitt store nok til å danne en regjering, er det ingen tvil om hvilket parti som ville ha vært dominerende. For det er alltid slik at i en koalisjonsregjering, så er det partiet som har størst oppslutning som har størst innflytelse og makt.

    Det er forøvrig totalt unødvendig og meningsløst av deg å komme med en lang avhandling om hvorfor du fortjener et svar og roter fattigdom og alle verdens problemer inn i det enkle spørsmålet. Og jeg akter egentlig ikke å svare på noe annet enn spørsmål og kommentarer om innlegget direkte eller kultur generelt.

    SvarSlett
  11. Jeg tror staten kan ha en god satsning på kultur uten at det skal gå utover andre politiske områder. Du kommer med påstander om dårlige resultater, hva er det du ikke har sett? Skal jeg vise til kulturløftet, det fagpolitiske regnskapet eller håndteringen av finanskrisen? Grunnen til at vi ikke prater masse om vår resultater er ikke fordi vi ikke har noen å vise til, men fordi vi prioriterer hva vi ønsker å gjøre. Dine påstander om hvor mye bedre Norge vi være med en FrP dominert, mørkeblå regjering er totalt ubegrunnet. Du sier også FrP ikke kommer til å dominere regjeringen, er det ditt ønske om en regjering uten FrP som får deg til å lukke øynene? Dersom man ikke ønsker FrP, er det rødgrønne det eneste reelle alternativet.

    SvarSlett
  12. kjære håkon. d e rart kor gæli arogant en person kanj bli, å æ bli itj overaska at d e en frp´er. så du vil kun satse på det som e komerst? hmm...tru du at alj sammen i norge kanj gå på en dansebandkonsert og få denj samme glæda ut av d? ka ska da dæm som kansje like punk eller jass, eller tja, tecnopolka gjør?...åsså såg æ i en debatt på tv´n at hu siv jensen sa at siden det kosta 1000 krona å gå på opera så kunj alj andre konserta eller teater kost d samme...arogant og toskat. æ si takk te super trond å kulturløft 1 og 2.

    hilsen Lars fra sør-trønderlag=)

    SvarSlett
  13. bare sånn læll så har norge vonje oscar for bæste kort film, og æ mene også at nrge vant en oscar for beste utenlandske film eller nåkka i denj dur...va dere telemark greia vetu om sprænginga av derre tungtvanns greia t nynassistan...ikke sikker men, sjer gjerne fram t fleir internationale prisa norsk film og for denj del musikk=)

    SvarSlett