onsdag 7. januar 2009

Gazas barn

Ni måneder gamle Joumena har fått livet sitt ødelagt etter et israelsk bombeangrep. Hun er en av mange barn som er offer for Israelske terrorangrep. Men det som gjør Joumenas historie ekstraordinært er at i følge sikre kilder har Israelske soldater samlet hele familien hennes i to hus, og deretter bombet ned husene med tanks. I de husene var det 11 mennesker. Joumena og hennes familie. Kun to overlevde, Joumena og hennes mor som nå er savnet. Joumena ble funnet i en massiv blodpøl og måtte fraktes til sykehuset umiddelbart der den ene armen hennes måtte amputeres. 

  Det er mange som ankommer sykehuset i den tilstanden eller verre. Lege og Kirurg Mads Gilbert beskriver situasjonen slik: ” Vi vasser i blod her på sykehuset. Mange av dem vi får inn er rett og slett så maltrakterte at det ikke kan beskrives. (…)Dette har vært en forferdelig dag. Vi opererer flere om gangen og vi har mistet barn i alle aldre.”

Det er fullt kaos på alle sykehus i området. Skadde og døde strømmer inn og de mangler vitale utstyr som smertestillende medisiner. Ofte er leger nødt til å gjennomføre kirurgiske inngrep og amputasjoner uten bedøvelse. Mangelen på likposer er også et økende problem. 

Sykehuset er overfylt av hardt skadede pasienter. I tillegg er én million mennesker uten strøm, og sykehusene må bruke strømaggregat. Dette er også et problem siden slike aggregater er drevet av drivstoff, og det er nærmest umulig å få tak i. 

Jeg lurer på hvor langt Israel er villig til å gå for å utrydde Hamas. En talsmann for den Israelske regjeringa bekrefter at de har tatt flere titalls Hamas soldater til fange, men at de ikke er ferdig med angrepene enda. Når skal de da slutte? Når de har utryddet et helt folkeslag?

Det er mange barn som lider samme skjebne som Joumena. Å vokse opp uten en familie, eller trygt hjem. Noen barn rekker ikke å vokse opp engang. Joumenas familie var en fattig bondefamilie uten noen tilknytning til Hamas. Likevel ble de systematisk myrdet av Israelske soldater. 

Den kommende generasjon med palestinere fra det området vil vokse opp med hat og forakt for Israelere. Når en hel generasjon får vite hvorfor de er nødt til å leve uten en far eller en mor og et trygt hjem, har ikke jeg lyst til å være Israel. Når en hel generasjon reiser seg opp og krever hevn, har jeg ikke lyst til å være Israel. Og jeg har i hvertfall ikke lyst til å være Ehud Barak(Israels forsvarsminister) når den nye generasjonen krever hevnen sin på en blodig og brutal måte. 

Kraftige branner lyser opp himmelen over Gaza by etter en dag med voldsomme kamper. FOTO: REUTERS

3 kommentarer:

  1. Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.

    SvarSlett
  2. Dette er sterke og ekstremt triste greier. At det fins mennesker som ikke klarer å dele/ finne en løsning på denne jorden, gå heller rett til krig, gjør vondt i det lille hjerte mitt.
    Priya, innlegget du har skrevet her er fantastisk, sterkt. Jeg vil heller ikke være her når neste generasjon har tenkt å ta hevnen sin. Priya, du må fortsette å skrive, for det du skriver kommer rett fra hjertet ditt, og det er sterke ting og meninger som jeg syns folk burde lese. Fortsett sånn store bror ;D

    SvarSlett